Wat is een datapool?
Een datapool is een centrale databank waar handelspartners zoals retailers, distributeurs, groothandels en fabrikanten informatie over hun producten kunnen toevoegen, beheren, uitwisselen en verkrijgen. Fabrikanten en leveranciers kunnen hun productinformatie uploaden in data pools zoals EDATA, 2ba en InstallData, waarna hun klanten (retailers, groothandels, etcetera) online toegang hebben tot deze data.
Waarom gebruik je een datapool?

Het idee achter een datapool is het opslaan van de belangrijkste attributen van een product in een gestandaardiseerd formaat of data standaard, zoals ETIM of GS1, zodat alle handelspartners op de markt toegang hebben tot kloppende en up-to-date productinformatie en deze snel kunnen synchroniseren.
Zeker met het grote aantal webshops is het belangrijk dat productinformatie kloppend en geüpdatet is, zodat consumenten de juiste en voldoende informatie hebben om hun producten te bestellen. Wanneer je een groot productportfolio hebt is het niet altijd gemakkelijk om deze up-to-date te houden, maar correct productinformatie verhoogt wel de conversie en vermindert het aantal retouren.
Een datapool is een centrale bron van productdata van hoge kwaliteit, waar leveranciers hun productinformatie toevoegen in een standaardformaat, zodat groothandels en retailers deze in één keer kunnen downloaden en toevoegen aan hun sytemen. Zo hebben zij altijd de beschikking over accurate productdata.
Een datapool verwerken in een PIM

PIM systemen en datapools gaan hand in hand. Een PIM systeem is een centrale locatie waar alle productinformatie wordt beheerd en bewerkt. Je kunt een PIM systeem koppelen met je DAM en ERP systemen, zodat je alle informatie over een product, inclusief bestanden en transactionele informatie, altijd bij elkaar hebt. Het Proplanet DAM systeem is al geïntegeerd in het PIM systeem, waardoor gekoppelde mediabestanden direct beschikbaar zijn bij de juiste producten.
De schone en kloppende productinformatie kan vervolgens vanuit je PIM overgedragen worden naar een datapool via een open API. Zo kost het geen extra tijd of handelingen om de productinformatie in een datapool altijd up-to-date te houden. Hiermee neemt een PIM systeem je als leverancier enorm veel werk uit handen en zorg je ervoor dat jouw producten correct weergegeven worden op de webshops van diverse groothandels en retailers.
Je kunt het ophalen en aanleveren van informatie uit en naar een datapool automatiseren. Je bepaalt zelf de frequentie waarmee je de data aanlevert of ophaalt. Ook kun je zelf instellen of je steeds alle data ophaalt, of alleen de gewijzigde informatie. Onze consultants helpen je graag bij het inrichten van processen in jouw PIM systeem, zodat jouw productinformatie gesynchroniseerd blijft met de informatie in de datapool(s).
Dataclassificaties
Om te kunnen garanderen dat productinformatie in datapools van hoge kwaliteit en volledig is, gebruiken diverse branches en organisaties standaard dataclassificaties. Zo gebruikt 2ba bijvoorbeeld de ETIM classificatie, de meestgebruikte data standaard voor de bouw en elektrotechnische branche in Europa.
Professionele PIM aanbieders zoals Proplanet hebben de kennis, ervaring en technologie om je te helpen bij het structureren en classificeren van je data volgens de ETIM, ETIM-MC, GS1 en UNSPSC standaarden. Deze classificaties zijn beschikbaar in de Proplanet PIM software.
ETIM
ETIM is een internationale datastandaard die in meer dan 20 landen gebruikt wordt om technologische producten te classificeren, categoriseren en beschrijven. Deze standaard wordt vooral gebruikt in de elektrotechnische branche, installatietechniek en sanitairbranche.
ETIM-MC
De ETIM-MC (Modelling Class) is een uitbreiding op de basis ETIM-standaard. Deze extensie voegt 3D informatie over elektronische en mechanische installaties toe. Bouwbedrijven die gebruik maken van BIM kunnen ETIM-MC data gebruiken en overdragen naar CAD software.
GS1
De GS1 standaard zorgt ervoor dat basisinformatie over uiteenlopende producten eenvoudig geïdentificeerd, opgeslagen en verspreid kan worden. Hieronder valt data zoals EAN barcodes, 2D barcodes en classificatie volgens het GPC systeem.
UNSPSC
UNSPSC is een wereldwijde classificatiestructuur die vooral in de Verenigde Staten wordt gebruikt. Deze datastandaard is ontstaan vanuit de behoefte in voorraadbeheer om standaard codes aan producten en services toe te kunnen wijzen.