Wat is een datapool?

Een datapool is een centrale databank waar handelspartners zoals retailers, distributeurs, groothandels en fabrikanten informatie over hun producten kunnen toevoegen, beheren, uitwisselen en verkrijgen. Fabrikanten en leveranciers kunnen hun productinformatie uploaden in data pools zoals EDATA, 2ba en InstallData, waarna hun klanten (retailers, groothandels, etcetera) online toegang hebben tot deze data.

Waarom gebruik je een datapool?

Proplanet e-commerce oplossingen, trainings en consultancy

Het idee achter een datapool is het opslaan van de belangrijkste attributen van een product in een gestandaardiseerd formaat of data standaard, zoals ETIM of GS1, zodat alle handelspartners op de markt toegang hebben tot kloppende en up-to-date productinformatie en deze snel kunnen synchroniseren.

Zeker met het grote aantal webshops is het belangrijk dat productinformatie kloppend en geüpdatet is, zodat consumenten de juiste en voldoende informatie hebben om hun producten te bestellen. Wanneer je een groot productportfolio hebt is het niet altijd gemakkelijk om deze up-to-date te houden, maar correct productinformatie verhoogt wel de conversie en vermindert het aantal retouren.

Een datapool is een centrale bron van productdata van hoge kwaliteit, waar leveranciers hun productinformatie toevoegen in een standaardformaat, zodat groothandels en retailers deze in één keer kunnen downloaden en toevoegen aan hun sytemen. Zo hebben zij altijd de beschikking over accurate productdata.

Een datapool verwerken in een PIM

Link je webshop aan je PIM systeem

PIM systemen en datapools gaan hand in hand. Een PIM systeem is een centrale locatie waar alle productinformatie wordt beheerd en bewerkt. Je kunt een PIM systeem koppelen met je DAM en ERP systemen, zodat je alle informatie over een product, inclusief bestanden en transactionele informatie, altijd bij elkaar hebt. Het Proplanet DAM systeem is al geïntegeerd in het PIM systeem, waardoor gekoppelde mediabestanden direct beschikbaar zijn bij de juiste producten.

De schone en kloppende productinformatie kan vervolgens vanuit je PIM overgedragen worden naar een datapool via een open API. Zo kost het geen extra tijd of handelingen om de productinformatie in een datapool altijd up-to-date te houden. Hiermee neemt een PIM systeem je als leverancier enorm veel werk uit handen en zorg je ervoor dat jouw producten correct weergegeven worden op de webshops van diverse groothandels en retailers.

Automatiseren van data-overdracht

Data uitwisselen via datapools

Je kunt het ophalen en aanleveren van informatie uit en naar een datapool automatiseren. Je bepaalt zelf de frequentie waarmee je de data aanlevert of ophaalt. Ook kun je zelf instellen of je steeds alle data ophaalt, of alleen de gewijzigde informatie. Onze consultants helpen je graag bij het inrichten van processen in jouw PIM systeem, zodat jouw productinformatie gesynchroniseerd blijft met de informatie in de datapool(s).

Om ervoor te zorgen dat de productdata voldoet aan de eisen van de datapool, maken datapools vaak gebruikt van datastandaarden of -classificaties. Dit zijn wereldwijde (branche-)standaarden die producten volgens een standaardset aan specificaties beschrijven.

Alles over dataclassificaties

Wil je meer weten over datapools?

Proplanet PIM Systeem