Wat is een DAM?

Digital Asset Management Systeem

Een DAM is een centrale database voor je digitale bestanden. Het is een applicatie, meestal cloud-based, die centrale opslag biedt voor al jouw bestanden, zoals afbeeldingen, video’s, handleidingen, advertenties, prijslijsten en campagnematerialen, die jij nodig hebt om je producten te promoten.

Een centrale database voor je digitale bestanden

Koppel je DAM systeem met deze interne systemen Infographic

In een DAM bewaar je alle bestanden die helpen de aandacht van je doelgroep te krijgen en te behouden. Een DAM systeem wordt ook wel MAM (Media Asset Management) systeem genoemd.

Een DAM systeem wordt gebruikt om je bestanden te beheren, categoriseren en markeren. Vanuit je DAM kun je bovendien je bestanden automatisch delen met diverse sales en marketing platformen, zoals webshops, een online catalogus, mobiele apps, marktplaatsen en social media kanalen.

Je kunt je DAM uiteraard integreren met je PIM systeem, zodat de productinformatie uit je PIM en de media uit je DAM op productniveau gekoppeld worden. Bij Proplanet is het DAM systeem geïntegreerd in ons PIM-systeem. Natuurlijk kun je het DAM systeem ook koppelen met andere systemen, zoals je ERP. Zo creëer je een volledig overzicht van je productportfolio met gegevens uit diverse systemen, dat je overal kunt raadplegen vanuit je browser.

Waarvoor gebruik je een DAM?

Met een DAM systeem beheer en categoriseer je al je mediabestanden.

Het aantal online verkoopkanalen en concurrentie blijft maar groeien. Het wordt daarom steeds belangrijker om je digitale bestanden effectief en veilig te beheren en om ervoor te zorgen dat ze up-to-date blijven. Nieuwe en geüpdatete bestanden moeten snel verwerkt en gedeeld worden, zodat jouw verkoopkanalen geen verouderde informatie tonen. Denk aan foto’s van een oude versie van je product, of een niet-kloppende handleiding.

Hoe meer producten je aanbiedt, hoe belangrijker het wordt om je bestanden snel terug te kunnen vinden. De filter- en zoekfuncties van een DAM zijn daarbij onmisbaar. Met een DAM systeem zoals die van Proplanet werk je in de cloud en heb je dus overal snel toegang tot al je bestanden, terwijl deze wel veilig opgeslagen zijn.

Hoe werkt een DAM systeem?

Infographic Hoe werkt een DAM systeem?

Vraag een gratis DAM demo aan

Proplanet PIM Systeem