ETIM-MC en 3D-modellen inzetten in de bouwsector zorgt voor enorme voordelen

In een tijdperk vol technologische doorbraken zijn industrieën voortdurend op zoek naar innovatieve manieren om efficiëntie, samenwerking en klanttevredenheid te verbeteren. Voor de bouw, installatie en maritieme sector zijn er twee hulpmiddelen die de sector vooruit helpen: de toepassing van ETIM-MC (Modelling Classes) en de integratie van 3D-modellen voor elk component.

Het grote voordeel van het omarmen van ETIM-MC

3D design

Sinds de ontwikkeling van de ETIM classificatie rond 2000 wordt het ETIM-model gebruikt door talrijke fabrikanten, groothandelaars en retailers om productkenmerken uit te wisselen. ETIM is de meertalige industriestandaard geworden in onder andere de bouw, techniek en maritieme sector in landen over de hele wereld.

Naast de aanvankelijke toepassing door met name de elektrotechnische en installatie-industrie, is ETIM inmiddels ook omarmd door onder andere de maritieme en bouwindustrie, waardoor de behoefte aan BIM/3D data is toegenomen. Met name in deze sectoren werden er steeds meer eisen gesteld aan de productgegevens voor gebruik in 3D- en CAD-software, waardoor een extra set gegevens nodig was. Om het bestaande gebruik van het classificatiemodel niet in de weg te staan, werd besloten om een nieuwe set gegevens volledig buiten de bestaande classificatieset te ontwerpen, maar wel een verbinding te houden met de basisproductklassen en -kenmerken.

Binnen 3D-software kan parametrisch ontwerp worden gerealiseerd met gebruik van ETIM-MC kenmerken, waardoor bijvoorbeeld materiaalcontouren en lichtberekeningen gemaakt kunnen worden.

Productclassificaties uitbreiden met Modelling Classes

De basis: ETIM Classificatie

ETIM klassen bieden een gestructureerd kader voor het classificeren van technische producten. Groothandelaren en fabrikanten kunnen gebruik maken van een gestandaardiseerde naamgeving die duidelijke communicatie bevordert, verwarring minimaliseert en zorgt voor naadloze overdracht in de hele supply chain. Dankzij deze gestandaardiseerde classificatie wordt productidentificatie en voorraadbeheer vereenvoudigd en omgeving van efficiënt teamwork gecreëerd.

Toevoeging: ETIM Modelling Classes

ETIM International heeft de bestaande classificatie uitgebreid met de Modelling Classes, gekoppeld aan elke geschikte ETIM klasse. Elke geschikte ETIM-klasse heeft eigen kenmerken die gekoppeld zijn aan bepaalde parameters via een MC-tekening, die inzicht geeft in de gebruikte parameters. Een MC-tekening is een indicatie van de basiskenmerken van een bepaald product. Zo weet elke toepassing en gebruiker van de classificatie welke dimensie de parameter heeft in het 3D-model.

Onderstaande video licht het principe en de voordelen van ETIM-MC toe.

Aangevuld met algemene productgegevens kan de informatieleverancier, afhankelijk van de software waarin berekeningen of tekeningen worden gemaakt, eindgebruikers voorzien van alle benodigde gegevens.

Kenmerken en voorbeeldtekeningen van ETIM-MC

An example of ETIM-MC data

Het gebruik van ETIM-MC in de praktijk

Beter begrip van het product en betere besluitvorming

Door gebruik te maken van ETIM-MC kenmerken kunnen fabrikanten gedetailleerde, gestandaardiseerde attributen aanleveren voor elk product. In combinatie met 3D-modellen of CAD-modellen komen deze attributen ’tot leven’, waardoor groothandelaren en inkopers beslissingen kunnen nemen op basis van visuele en technische specificaties. Deze uitgebreide informatie vermindert niet alleen het risico op fouten, maar maakt het voor afnemers ook eenvoudiger om de juiste onderdelen te kiezen.

Het nut van ETIM-MC bij productontwerp

3D-modellen bieden een groot voordeel in de ontwerp- en implementatiefase. Fabrikanten die 3D- of CAD-modellen van hun producten aanbieden, stellen ingenieurs en ontwerpers in staat om deze modellen rechtstreeks in hun projecten te integreren. Deze integratie maakt handmatig modelleren overbodig, vermindert ontwerpfouten en versnelt de time-to-market van nieuwe producten. Dit wordt vaak ‘parametrisch ontwerpen’ genoemd.

Bekijk alle ETIM en ETIM-MC klassen

Hoe gebruik je ETIM-MC gegevens in 3D software

In Nederland is het initiatief genomen om de producten die voorzien zijn van parametrisch ETIM-MC data beschikbaar te maken via de UOB, Universal Object Library. Universele 3D-modellen van vele modelklassen zijn al beschikbaar voor diverse CAD-toepassingen.

 

Internationaal is Trimble Connect/MEPcontent een voorbeeld van een leverancier van productinformatie verrijkt met ETIM MC. In CAD-software zoals Stabicad kunnen bibliotheken worden gebruikt. Hierdoor kan bijvoorbeeld een verlichtingsplan of kabelgootsysteem worden ontworpen met alle voordelen van parametrisch ontwerpen.

Wereldwijde marktuitbreiding

Using ETIM-MC to create CAD-models

De toepassing van ETIM modelleerklassen en 3D-modellen opent deuren naar nieuwe markten op wereldwijde schaal. Fabrikanten kunnen hun productgegevens en modellen afstemmen op internationale standaarden, waardoor het gemakkelijker wordt om diverse markten te betreden en een breder klantenbestand aan te spreken. Dit uitbreidingspotentieel kan bedrijfsgroei en -diversificatie stimuleren.

De integratie van 3D-modellen in het kader van ETIM-MC stroomlijnt het gegevensbeheer en de communicatieprocessen. Dit verbetert niet alleen de operationele efficiëntie, maar verlaagt ook de kosten die gepaard gaan met gegevensfouten, handmatige modellering en ontwerpwijzigingen.

De synergie tussen gestandaardiseerde classificatie en 3D-modellen is toekomstgericht. Door gebruik te maken van oplossingen die gebruik maken van standaardwaarden positioneren groothandelaars en fabrikanten zich in de voorhoede van de industriële innovatie. Ze kunnen zich eenvoudig aanpassen aan veranderende trends, technologieën en klantverwachtingen, waardoor ze hun relevantie in een steeds veranderende markt kunnen behouden.

Conclusie

Het linken van ETIM-MC en 3D-modellen is een belangrijke stap voorwaarts voor de bouw- en installatiebranche
Logo Ketenstandaard

Van nauwkeurige productclassificatie en efficiënte samenwerking tot gestroomlijnde ontwerpprocessen en wereldwijde markttoegang, de voordelen zijn onmiskenbaar. Groothandelaren en fabrikanten die deze holistische benadering omarmen, zijn klaar om hun bedrijfsvoering te revolutioneren, de klanttevredenheid te verbeteren en een concurrentievoordeel te behalen in een dynamische en veeleisende markt. Terwijl de industrie verder evolueert, bereiden degenen die gebruik maken van het potentieel van zowel ETIM Modelling Classes als 3D-modellen / CAD-modellen zich voor op een toekomst die gekenmerkt wordt door groei, innovatie en succes.

ETIM-MC is een kernfunctionaliteit binnen het Proplanet PIM systeem. Gebruikers van Proplanet PIM kunnen gebruik maken van ETIM-MC mits ze deelnemer zijn van Ketenstandaard/ETIM.

ETIM deelnemer worden

Meer weten over het gebruik van ETIM-MC?

Proplanet PIM Systeem