Wat is een PIM?

Een Product Information Management (PIM) systeem is een programma om productdata te verzamelen, op te slaan, te bewerken en te distribueren. Onder productdata vallen onder andere de productnaam, omschrijving, EAN-code, GTIN, afmetingen en gewichten en andere (technische) specificaties. Er bestaan PIM systemen die in de cloud werken, zoals de Proplanet PIM, maar een PIM kan ook lokaal werken.

Single source of truth

We helpen je bij het verzamelen van data

Een PIM is bedoeld als een centrale database die een ‘single source of truth’ is, de enige bron met correcte data, voor iedereen die informatie nodig heeft over jouw producten, of dat nu technische specificaties zijn, een productomschrijving of een handleiding. Zowel interne als externe partijen kunnen toegang hebben tot deze productdata. Denk aan je werknemers, maar ook klanten of wederverkopers. Een PIM wordt gebruikt door fabrikanten, groothandelaren, distributeurs, retailers en inkoopgroepen. De data in een PIM wordt vaak gestructureerd volgens standaard classificatieformaten, zoals ETIM, GS1 of UNSPSC.

Het doel van een PIM

Eenvoudiger producten filteren en zoeken

Met een PIM kun je de productcontent binnen je bedrijf efficiënt onderhouden, ook wanneer je verschillende merken en/of productcategorieën voert, verschillende talen gebruikt of je data via verschillende verkoopkanalen verspreidt.

Een PIM zorgt ervoor dat productinformatie snel en eenvoudig gedeeld kan worden op al jouw online verkoopplatformen, zoals je webshop, online catalogus, mobiele applicatie, marktplaatsen en social media. De data die jouw PIM bevat kan ook gebruikt worden om offline verkoop- en promotiematerialen te maken, zoals datasheets, catalogi en brochures.

Bovendien maakt een PIM het mogelijk om je data via een datafeed te delen met verkooppartners, retailers en data pools zoals 2ba en EDATA.

Het doel van een PIM systeem: data classificeren, verrijken en publiceren

Het doel van een PIM systeem - infographic

Integraties met interne systemen

Een PIM is vaak geïntegreerd met andere interne systemen, zoals een Enterprise Resource Planning (ERP) systeem. Het gaat dan vooral om het delen van transactionele data, zoals voorraadniveaus en prijzen. Een dergelijke integratie zorgt ervoor dat je alle productinformatie op één plek, in één systeem, kunt beheren. Hierdoor is er geen inconsistentie tussen verschillende systemen en kun je je producten bovendien efficiënter beheren.

Ontdek het Proplanet PIM systeem

De dataflow in een PIM systeem - Infographic

Lees hier alles over het Proplanet PIM systeem. Of vraag een gratis demo aan om te ontdekken of onze PIM software iets voor jouw bedrijf is!

Proplanet PIM proberen?

Proplanet PIM Systeem