PIM voor fabrikanten en leveranciers

Waarom heeft een fabrikant een PIM systeem nodig?

Fabrikanten verkopen hun producten op verschillende manieren en leveren via diverse kanalen: online via een webshop en webshops van derden, via groothandels en distributeurs, via inkoopgroepen en retailers, via vertegenwoordigers en direct aan de eindgebruiker.

De juiste data in in elk verkoopkanaal

Trainingen, consultancy en onboarding support

Welke route naar de markt jouw organisatie ook volgt, als fabrikant wil je dat de juiste productinformatie wordt gecommuniceerd naar de eindgebruiker – en snel! Een goede reputatie betreffende de kwaliteit en volledigheid van je data is enorm belangrijk. Hiermee voorkom je klachten door ontbrekende of incorrecte productinformatie.

Ook kan het zijn dat jouw data moet voldoen aan een door de industrie bepaalde datanorm of -standaard, zoals ETIM, GS1 of UNSPSC. Geen probleem: in het Proplanet PIM systeem zijn deze classificaties al ingebouwd. Zo zorgt onze PIM software ervoor dat jouw data niet alleen kwalitatief en volledig is, maar ook dat de complete en up-to-date data zijn weg vindt naar de eindgebruiker.

Top 5 voordelen van een PIM voor fabrikanten en leveranciers

Ben jij er nog niet van overtuigd dat een Product Information Management systeem de juiste oplossing voor jouw bedrijf is? Wij geven 5 redenen die het implementeren van een PIM de investering waard maken.

Wanneer je als fabrikant of leverancier een groot productportfolio hebt, is het onderhouden hiervan in bijvoorbeeld een Excel-sheet een enorme, inefficiënte klus met grote kans op fouten. Een PIM-systeem neemt veel werk uit handen wanneer het gaat over het verzamelen, verrijken en beheren van productinformatie voor complexe portfolio’s. Met een PIM-systeem creëer je een centrale databron die eenvoudig te updaten, te beheren en te onderhouden is. En het is ook nog eens een stuk sneller dan een Excel-bestand!

Het belang van volledige, accurate en volledig verrijkte productinformatie mag niet onderschat worden, zeker niet wanneer het over online sales gaat. Een systeem zoals het Proplanet PIM systeem bewaart alle informatie op één plek, wat het eenvoudiger maakt om de data schoon te houden en te verrijken, zodat alle informatie op een consistente manier aan de consument gecommuniceerd en gepresenteerd kan worden. Je kunt de productinformatie structuren en eventueel classificeren volgens jouw eigen richtlijnen, zodat deze, indien gewenst, voldoet aan de ETIM datanorm.

Het delen en distribueren van data is vooral van belang voor fabrikanten die meerdere distributiekanalen gebruiken om hun producten in de markt te zetten. Naast dat de data consistent gedeeld kan worden via alle kanalen, maakt een PIM systeem het ook mogelijk de data te exporteren in verschillende dataformaten en bestandstypen. Zo kan elk systeem de data op zijn eigen manier verwerken en staat al jouw productinformatie toch consistent vermeld bij alle distributeurs, groothandels en retailers, onafhankelijk van de wijze van importeren.

Hoewel het van belang is dat alle productinformatie in je systeem up-to-date en verrijkt is, hoeft niet iedereen die deze data gebruikt toegang te hebben tot alle gegevens. Je kunt daarom in het Proplanet PIM systeem toegangsregels instellen per gebruiker of per gebruikersgroep, zodat interne teams en externe partijen toegang hebben tot alleen de data die zij nodig hebben.

Wanneer je wil uitbreiden naar nieuwe doelgroepen, markten, regio’s of landen, helpt een PIM-systeem je hierbij. Moderne PIM-oplossingen zoals die van Proplanet kunnen data in verschillende talen beheren en werken met verschillende valuta. Zo kun je productinformatie snel en efficiënt vertalen en zet je jouw producten sneller in een (nieuwe) markt. Dit helpt je om snel te groeien en de concurrentie een stapje voor te blijven.

Logo Wibe Group
“Resultaatgericht en razendsnel”

"De samenwerking met Proplanet is resultaatgericht. Samen zijn Wibe Group en Proplanet razendsnel tot implementatie van een nieuw PIM-systeem gekomen. Het team is goed en snel bereikbaar, zelfs buiten kantoortijden."

Avinash Ramnath - Wibe Group
5 stars

Ben jij klaar voor een PIM?

Proplanet PIM Systeem